1ο ΓΕΛ ΒΥΡΩΝΑ

ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 

P1000594.jpg

 

 Σχολεία που εξυπηρετεί    

 1ο ΓΕΛ Βύρωνα

 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα

P1000613.jpg

                                    

  Επικοινωνία:

  Διεύθυνση: Γ. Γεννηματά 34, 162 31 Βύρωνας

  E-Mail: library@2lyk-vyron.att.sch.gr                  

  Τηλ.-FAX: (210)7643548

  Blog: vivliothikilykeiou.blogspot.com

P1000611.jpg

 

Υπεύθυνες βιβλιοθήκης :

  Βίγλα Χριστιάννα

  Μαρρέ Γιώτα

  Πίπα Ελσα

 

Η Σχολική μας Βιβλιοθήκη λειτούργησε στα τέλη του 2000, εξυπηρετώντας τότε το 2ο Ενιαίο Λύκειο Βύρωνα και το 2ο Γυμνάσιο Βύρωνα. Σήμερα η Βιβλιοθήκη εξυπηρετεί τα δύο σχολεία του συγκροτήματος, το 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα και το 1ο ΓΕΛ Βύρωνα. Σκοπό έχει να συμβάλλει ενεργά:

 

·       Στην εξυπηρέτηση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών αναγκών της σχολικής κοινότητας. Στη σχολική κοινότητα περιλαμβάνονται οι μαθητές, το διδακτικό και το βοηθητικό προσωπικό. Η Σχολική Βιβλιοθήκη καλύπτει κατά προτεραιότητα τις ανάγκες των μαθητών, ενώ για το διδακτικό προσωπικό καλύπτει κυρίως τα θέματα που αφορούν τις διδακτικές δραστηριότητες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενίσχυση του αναλυτικού προγράμματος σπουδών.

 

·       Στη συγκέντρωση, οργάνωση και απόδοση της γνώσης και της πληροφορίας που ενδιαφέρει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και δεν αντιβαίνει το σκοπό λειτουργίας του σχολείου.

 

·       Στην ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας κατά τέτοιο τρόπο, ώστε το σχολικό περιβάλλον να διασφαλίζει και να προβάλλει την πνευματική ελευθερία. Παράλληλα, η Σχολική Βιβλιοθήκη λειτουργεί ως σημείο πρόσβασης στην πληροφορία που αναζητεί ο μαθητής οικειοθελώς και λειτουργεί σαν εργαστήρι άσκησής του στην κριτική σκέψη που απαιτεί η σύγχρονη κοινωνία. Καθώς η εκπαιδευτική αποστολή του σχολείου επιβάλλει την απρόσκοπτη και ελεύθερη αναζήτηση της γνώσης από το μαθητή, η Σχολική Βιβλιοθήκη αποτελεί μέσο και ακρογωνιαίο λίθο αυτής της διαδικασίας.

 

·       Στην αποκωδικοποίηση των πληροφοριών, που σήμερα παρέχονται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Για το σκοπό αυτό κρίνεται αναγκαία η συμβολή των καθηγητών – με τα απαιτούμενα εφόδια – στον προσανατολισμό και την καθοδήγηση των μαθητών στη σωστή αξιοποίηση του υλικού της Σχολικής Βιβλιοθήκης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καταρχάς εξοικείωση των ίδιων των καθηγητών με το υλικό, τη λειτουργία και τους στόχους της Σχολικής Βιβλιοθήκης.

 

 

image010.jpg               

 

 

image014.jpg                       

 

 

Επιπλέον η Σχολική Βιβλιοθήκη

 

·       συνεργάζεται με τους εκπαιδευτικούς ώστε να ενσωματώνονται εκπαιδευτικές δραστηριότητες που στοχεύουν στο να δώσουν στους μαθητές τη δυνατότητα να εντοπίζουν, να αξιολογούν κριτικά και να χρησιμοποιούν προς όφελος της μόρφωσής τους ένα ευρύ φάσμα γνώσεων και ιδεών, διευρύνοντας με τον τρόπο αυτό τον ορίζοντα της γνώσης και τη δράση του σχολείου.

 

·       υποστηρίζει την προσπάθεια του σχολείου να διαμορφώσει ενήμερους πολίτες που να συμμετέχουν στα κοινωνικά δρώμενα και να αναπτύσσουν μέσα στο σχολικό περιβάλλον γνώσεις και δεξιότητες που  απαιτεί η σύγχρονη κοινωνία.

 

·       λειτουργεί ως μέσο και εργαλείο εξοικείωσης των μαθητών με τις διαδικασίες ενεργούς αναζήτησης της γνώσης και της πληροφορίας.

 

·       στοχεύει στην πλήρη αξιοποίηση των πόρων που της διατίθενται και στη κατά το δυνατό πληρέστερη και ουσιαστικότερη απόδοση υπηρεσιών με βάση το ανθρώπινο και υλικό δυναμικό της 

 

·       επιδιώκει και διευκολύνει την επικοινωνία και συνεργασία με άλλες σχολικές και λαϊκές βιβλιοθήκες της περιοχής της με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση της σχολικής κοινότητας

 

·       εξασφαλίζει την επικοινωνία με ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες με στόχο την ευρύτερη εξυπηρέτηση των διδασκόντων για την ενημέρωσή τους σε νέες επιστημονικές εξελίξεις του κλάδου τους

 

·       υιοθετεί και εφαρμόζει τις σύγχρονες αρχές, κανόνες και τεχνικές της βιβλιοθηκονομικής επιστήμης και τη σύγχρονη τεχνολογία προκειμένου να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες και υψηλής ποιότητας πληροφόρηση στη σχολική κοινότητα

 

·       στηρίζεται σε μια πολιτική ανάπτυξης της συλλογής της με βάση το γεγονός ότι αποτελεί κεντρικό εκπαιδευτικό τμήμα του σχολείου

 

image015.jpg

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε ευήλια αίθουσα 57 τ.μ. στο ισόγειο του σχολικού συγκροτήματος με ειδική πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες και διαθέτει:

§  βιβλιοστάσια

§  αναγνωστήριο

§  δυνατότητα εκτυπώσεων και φωτοτυπιών

§  ενσύρματο τοπικό δίκτυο Η/Υ

§  πρόσβαση στο διαδίκτυο

§  τηλεόραση, βίντεο, DVD player,  ηχοσύστημα

§  προβολέα διαφανειών

§  οθόνη προβολών

 

P1000603.jpg

 

Επίσης διαθέτει αντικλεπτικό σύστημα και σύστημα πυρανίχνευσης, καθώς και κεντρική  θέρμανση, κλιματισμό, και μηχανήματα εξαερισμού για τη δημιουργία άνετου περιβάλλοντος. Τέλος  με  τη χρήση της οθόνης, του Η/Υ και του βιντεοπροβολέα, λειτουργεί και σαν αίθουσα οπτικοακουστικών προβολών.

 

ΣΥΛΛΟΓΗ

Η επιλογή του υλικού της συλλογής έγινε με στόχο την υποστήριξη του αναλυτικού προγράμματος και της εκπαιδευτικής διαδικασίας με παράλληλη  προσπάθεια να κάλυψης των ενδιαφερόντων των μαθητών σε θέματα που σχετίζονται με την εκπαιδευτική πράξη και τις ευρύτερες σχολικές δραστηριότητες.

  

Η συλλογή της Βιβλιοθήκης αποτελείται από το έντυπο και το μη έντυπο υλικό της.

 

Στο έντυπο υλικό εντάσσονται

·       4.500 περίπου βιβλία της βασικής συλλογής

·       8 συνδρομές περιοδικών

·       1.300 βιβλία της παλαιάς συλλογής του σχολείου, καταγραμμένα, ταξινομημένα και επεξεργασμένα, τα οποία αποτελούν ξεχωριστό τμήμα της Βιβλιοθήκης

·       νέες προσκτήσεις έντυπου υλικού

P1000598.jpg

Στο μη έντυπο υλικό εντάσσονται

·       βιντεοταινίες

·       cd μουσικής

·       cd-rom

·       κασέτες ήχου

 

Η συλλογή έχει ταξινομηθεί με βάση το διεθνές Δεκαδικό Ταξινομικό Σύστημα Dewey (Dewey Decimal Classification) και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες προσκτήσεις έντυπου και μη έντυπου υλικού, ενώ η Βιβλιοθήκη είναι μηχανοργανωμένη με το Σύστημα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών ΑΒΕΚΤ 5.0.Τέλος η Βιβλιοθήκη μας διαθέτει πλήθος επιτραπέζιων εκπαιδευτικών παιχνιδιών προς χρήση των μαθητών.

 

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Η Βιβλιοθήκη παρέχει τις εξής υπηρεσίες στα μέλη της:

·       δανεισμό

·       αναγνωστήριο

·       εκπαίδευση χρηστώνGRADUAT5

·       υπηρεσίες πληροφόρησης

·       οπτικοακουστικές προβολές στα πλαίσια του αναλυτικού προγράμματος ή στα πλαίσια εκδηλώσεων

·       ομιλίες - εκδηλώσεις

·       συνεργασία με άλλες σχολικές βιβλιοθήκες

·       ψυχαγωγία μέσω επιτραπέζιων παιχνιδιών

 

Παρακολουθήστε τις δραστηριότητες της βιβλιοθήκης στο blog των μελών της.

 

image030.jpg

 

P1000577.jpg

 

image004.jpg